Historier fra hverdagen

Min hjælper er mere handicappet end mig

ferie 04 apr 2018

Jeg har haft mange sjove oplevelser med mine hjælpere igennem årene - men en af dem som står klarest i min hukommelse, var da jeg var en lille dreng og vi var på ferie i Tyskland.

Vi skal tilbage til midten af 90’erne, og i Østtyskland var handicappede ikke nogen man var helt vant til at se i gadebilledet endnu.

Jeg var en lille dreng, og jeg følte at både børn og voksne kikkede på mig som om jeg var et rumvæsen på grund af min kørestol. Jeg brød mig ikke om det, og min hjælper bemærkede det - han valgte derfor at hjælpe mig ved at rykke deres fokus over på ham i stedet.

Han satte sig i en manuel kørestol vi havde med, og så påtog han sig rollen som ”superhandicappet”. Med ukontrollerede bevægelser og udefinerbare lyde, fik han alles fokus over på ham, og nu kikkede de slet ikke på mig mere, for sammenlignet med ham virkede jeg nu ”helt normal”.

Den dag i dag kan jeg godt se at der måske var et moralsk dilemma i det han gjorde, men i situationen havde jeg takket være min hjælper, en langt mere ”tryg og behagelig” tur med familien.